Què és l’ISLRF?

I.S.L.R.F, centre de RECURSOS, lloc de RECERCA, i
Organitzador de col·loquis sobre la immersió lingüística.

L’Institut Superior de les Llengües de la República Francesa (ISLRF) és un centre d’ensenyament superior associatiu, creat l’any 1997 per quatre xarxes d’escoles en llengües dites regionals :
BREIZH/BRETANYA : SKOLIOU DIWAN/ ESCOLES DIWAN que al curs 2015-2016, escolaritzen 4097 alumnes de la maternal fins al batxillerat amb 53 centres gestionats per l’associació Diwan Breizh (46 escoles maternals i primàries, 6 col·legis i 1 liceu)

CATALUNYA : ESCOLES LA BRESSOLA que al curs 2015-2016, escolaritzen 989 alumnes de la maternal fins al col·legi amb 7 centres gestionats per l’associació La Bressola (6 escoles maternals i primàries i 1 col·legi)

EUSKAL HERRIA/PAÍS BASC : SEASKA/ ESCOLES IKASTOLA que al curs 2015-2016, escolaritzen 3389 alumnes de la maternal fins al batxillerat amb 34 establiments gestionats per l’associació SEASKA (30 escoles maternals i primàries, 3 col·legis i 1 liceu).

OCCITÀNIA: ESCÒLAS CALANDRETA/ ESCOLES CALANDRETA que al curs 2015-2016, escolaritzen 3614 alumnes de la maternal fins al col·legi amb 65 establiments gestionats per l’associació Confederacion occitana de las escòlas laïcas Calandreta (62 escoles maternals i primàries i 3 col·legis)

Una cinquena xarxa es va adherir poc temps després:
ELSASS MOSEL/ALSÀCIA:ABCM-ZWEISPRACHIGKEIT SCHULE/ESCOLES ABCM-ZWEISPRACHIGKEIT que al curs 2015-2016, escolaritzen 1251 alumnes de la maternal al primari amb 11 centres gestionats per l’associació ABCM-ZWEISPRACHIGKEIT (3 escoles maternals i 8 escoles maternals i primàries).
Seu social:
Institut Supérieur des Langues de la République Française, Maison de la vie associative . boîte 116 . 15 rue du Général Margueritte 34500 Béziers. tel 04 67 28 75 35 . fax 04 67 28 75 39 . islrf@aprene.org
El seu número nacional d’identificació és 034 1986Z – Arrêté du 25.11.1996

L’I.S.L.R.F és un centre d’ensenyament superior al capdavant d’una xarxa de 5 centres de formació, un per cada llengua regional. L’acció de formació de l’ISLRF concerneix fins a quaranta inspeccions acadèmiques i tretze rectorats:
– Estrasburg per a l’Alsacià i Nancy/Metz per a la Mosel·la;
– Montpeller per al Català;
– Limotges, Clermont-Ferran, Bordeu, Tolosa, Montpeller, Lió, Aix-Marsella i Niça per a l’Occità;
– Rennes, Nantes o París per al Bretó;
– Bordeu per al Basc.

L’I.S.L.R.F proposa cinc formacions lingüístiques diferents. Totes són descentralitzades als territoris on les llengües són parlades i són confiades als centres afiliats.

L’I.S.L.R.F forma professors capaços de conduir un ensenyament immersiu en llengua regional per tal d’acompanyar tota una comunitat escolar cap a una veritable competència lingüística activa, tot i respectar les competències previstes pel Codi de l’educació francès.

Per respondre a les seves necessitats de formació, l’ISLRF proposa una via cap a un Màster dels oficis de l’Ensenyament, de l’Educació i de la Formació (MEEF) per cada llengua representada a l’organisme.
L’ISLRF privilegia el conveni de l’itinerari “Ensenyament en llengües regionals en immersió” (ELRI).

Aquesta diversitat geogràfica imposa a l’ISLRF haver d’assegurar i d’organitzar les formacions pedagògiques en diferents punts del territori. Els centres afiliats a l’ISLRF s’encarreguen de les classes, treballs dirigits i avaluacions:

APRENE, Establiment d’Ensenhament Superior Occitan, 15 rue Général Margueritte – MVA 116 – 34500 Besièrs/BÉZIERS
04 67 28 75 36 – aprene@aprene.orghttp://aprene.org N° répertoire national établissements : 034 2007X

KELENN, Centre de formation personnels Diwan , 3, straed/rue de Vendée, 29000 Kemper/QUIMPER
02 98 95 55 99 – kelenn2@wanadoo.fr N° centre de formation : 53290562229

CFPC, Centre de Formació Professional Català, Carrer Natura, 66000 Perpinyà
04 68 66 50 01 – cfpcatala@gmail.com

SEASKA, Centre de Formation Pédagogique, Nere Pentzea – route de la Pouponnière, 64250 Kanbo/CAMBO LES BAINS
05 59 52 49 24 – seaska@ikastola.net

USBELDUNG, Centre de Formation Pédagogique, 79 rue d’Ohlungen, 67590 Schweighouse sur Moder
03 88 72 60 37 – usbeldung@abcmzwei.eu

El Consell d’Administració:

President: Senyor Jean-louis Blénet, President de la Confederació de les escoles occitanes Calandreta.

Vicepresidents :
Senyor Paxkal Indo, President de les Ikastolak basques de la federació Seaska.
Senyora Karine Sarbacher, Presidenta de les escoles alsacianes ABCM-Zweisprachigkeit.

Secretari : Senyor Serge Guégo, President de les escoles bretones Diwan.

Tresorer : Senyor Miquel Mayol, vicepresident de les escoles catalanes La Bressola.

Director : Senyor Philippe Hammel.

Algunes dades:

1992. Les escoles en basc gestionades per l’associació SEASKA, les escoles en català LA BRESSOLA, les escoles en bretó DIWAN, les escoles en occità CALANDRETA són escoles de fet, sense estatut jurídic precís des del 1967, 1976, 1977 i 1979.

1993. Signatura d’un protocol d’acord amb el Ministre de l’Estat, Ministre de l’Educació Nacional donant la possibilitat d’accedir a un estatut d’escoles privades sota contacte.

1996. Les escoles basques, catalanes, bretones i occitanes creen juntes l’Institut Superior de les Llengües Regionals de la República Francesa.
1997. Signatura de la primera convenció entre el Ministre de l’Educació Nacional i l’Institut Superior de les Llengües Regionals de la República Francesa.

2011. Signatura de la segona convenció entre el Ministre de l’Educació Nacional i l’Institut Superior de les Llengües Regionals de la República Francesa.

Algunes xifres:

Evolució dels efectius escolaritzats als centres afiliats a l’ISLRF en 2015-2016
(des de la creació de l’Insitut durant la reentrada universitària 1997-1998)

Quelques données en chiffre

Evolució del nombre d’establiments oberts i declarats que són afiliats a l’ISLRF
(des de la creació de l’Insitut durant la reentrada universitària 1997-1998)

Quelques données en chiffre 2

L’ISLRF: Centre de recursos
En el marc de la primera convenció, l’ISLRF ha format 631 estudiants i ha permès la titularització de 250 professors formats al CRPE (concours de recrutement de professeur des écoles).

En 2015-2016, l’ISLRF proposa quatre formacions als estudiants:

– Una formació Màster 1 professional dels oficis de l’ensenyament, de l’educació i de la formació amb la col·laboració de les ESPE (Escoles Superiors del Professorat i de l’Educació) d’Aquitània i de Bretanya.
– Una formació Màster 2 professional dels oficis de l’ensenyament, de l’educació i de la formació amb la col·laboració de les ESPE (Escoles Superiors del Professorat i de l’Educació) d’Aquitània, de Bretanya i de Clermont d’Alvèrnia.
– Una formació específica a l’any post concurs.
– Preparacions als concursos per als futurs professors (o, a distància, per alguns ensenyants que ja tenen una plaça)

19 anys d’elaboracions comunes

L’I.S.L.R.F ha demostrat la seva eficàcia, força i vitalitat com a institució de formació compartida pels establiments escolars de les diverses llengües i cultures que s’associen per cooperar millor.

Un model de MÀSTER

Adoptat al mes de febrer de 2010 per la seva Assemblea General, un model de màster molt ben adaptat a les especificacions de l’ISLRF, és una eina de treball que permet de calibrar els punts de convergència amb altres models de Màster universitari.

 

Singularitats de l’establiment en el seu context particular

L’I.S.L.R.F és un organisme singular i probablement únic. Uneix en un mateix punt sis llengües de treball i contribueix a fer existir cinc bilingüismes diferents.
Tot i les nostres recerques no hem pogut trobar equivalent a Europa.
Aquest centre proposa un lloc ric en diversitat lingüística i cultural que permet recerques importants en el terreny de les adquisicions lingüístiques escolars bilingües i plurilingües.

El fet que cinc bilingüismes siguin construïts al volant del francès convida els professionals a investigar sobre els factors de variacions en la instal·lació de competències bilingües. El ventall obert de les llengües i cultures concernides hauria de permetre a la recerca de fer progressar la idea de l’evidència d’unes condicions favorables a la reeixida dels alumnes que viuen la immersió.

D’altra banda, els avantatges de l’accés dels alumnes al bilingüisme i després al plurilingüisme per l’acció dels sistemes educatius han estat vigorosament recordats per la Unió Europea en 2001.

El Consell científic de l’ISLRF

Des de la seva creació, l’ISLRF ha instal·lat un Consell Científic compost de dos delegats dels Consells Científics de cada llengua de l’ISLRF.

Inscriu la seva acció en el marc d’un sistema educatiu en plena mutació. Té com a tasca:
– aconsellar els responsables del centre durant les etapes d’aquesta mutació, vigilant que la qualitat de les formacions proposades continuïn de progressar.
– pilotar una xarxa d’investigadors i establir un programa plurianual de recerca. Les pràctiques col·lectives de recerca s’organitzen al voltant d’un camp principal: l’estudi de la immersió des d’una perspectiva comparativa.
Aquests estudis impliquen particularment dos àmbits científics:
– la lingüística (lingüística formal, sociolingüística, psicolingüística, etc.)
– la recerca educativa (didàctica, pedagogia, història de l’educació, sociologia de l’educació, etc.)

 

Els col·loquis de l’ISLRF

L’I.S.L.R.F ha volgut mobilitzar mitjans per a documentar un esforç de recerca en l’àmbit de l’adquisició del bilingüisme i del plurilingüisme en el marc escolar.
Així doncs, ha organitzat, amb la col·laboració de cada una de les xarxes d’escoles afiliades, una sèrie de col·loquis que reuneixen investigadors i professionals.
14 i 15 de març de 2003 a Perpinyà
« L’enfant en immersion ».
Actes publicats en 2003 per l’ISLRF en partenariat amb la Biblioteca dels nous quaderns d’alemany
14, 15, 16 d’abril de 2005 a Biàrritz
« L’apport de l’immersion dans la construction de la citoyenneté européenne ».
Actes publicades en 2005 per Seaska.
2 i 3 de novembre de 2007 a Landerne
« L’immersion, une réussite ».
Actes encara no publicades.

22 i 23 d’octubre de 2010 a Mülhausen
« S’Sproochbàd – Le bain linguistique ».
Actes encara no publicades

5, 6 i 7 d’abril de 2013 a Lo Motàs
« Immersion, pédagogie et nouvelles technologies ».

En preparació: 18 i 19 de mars de 2016 a Perpinyà
“Mètodes, pràctiques i raons del bilingüisme per immersió”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s